Sikke Sumarin pastaresepti

 

Yksi suosikkipastoistani on yksinkertainen, mutta ah - niin lämmittävän tulinen ja siksi juuri hyytävän kylmiin alkutalven säihin hyvin sopiva spaghetti aglio, olio e peperoncino eli öljyssä kypsytettyä valkosipuliaja tulista pikkuchiliä ja spaghettia.

 

Se on nopea ja helppo tehdä, mutta on syytä valita hyvä oliiviöljy, sillä se on tämän kastikkeen perusta.

 

Siken pastareseptin raaka-aineet

 

Kastike valmistuu sillä aikaa, kun pasta kiehuu, mutta vaikka kastike on helppo tehdä on siinäkin muutama niksi, jotka on hyvä ottaa huomioon, jotta lopputulos olisi täydellinen.

  

 

400 g spaghettia

 

2 - 3 kokonaista pientä peperoncinoa tuoreena tai kuivattuna. Määrää on vaikea täsmällisesti antaa, sillä se riippuu peperoncinojen iästä, kuivuudesta etc. Hyvä kuitenkin muistaa, että nämä pienet chilit ovat TODELLA tulisia, mutta niin saa kastikekin olla…

 

1,5 dl Terra Creta luomu oliiviöljyä

3 - 4 valkosipulinkynttä pienenpieneksi pilkottuna

pieni puntti sileälehtistä persiljaa silputtuna

parmesaaniraastetta

(sardelli tai pari, jos pidät niistä)

 

Keitä pastavesi ISOSSA kattilassa. Sellaisessa, jossa pasta pääsee vapaasti liikkumaan, kun sitä sen kiehuessa hämmennät.

Hämmentäminen on tärkeää, sillä silloin pastasta irtoaa keitinveteen tärkkelystä, joka puolestaan auttaa kastikkeen emulgoitumista ja tarttumista pastaan.

 

Kun vesi kiehuu kunnolla, lisää veteen REILUSTI SUOLAA (veden suolaisuuden tulisi olla sama kuin Välimeressä) ja sujauta sen jälkeen kattilaan pasta ja pidä huoli siitä, etteivät spaghetit tarraudu toisiinsa. Älä kuitenkaan lisää öljyä keitinveteen, se on turhaa.

 

Pilkotut chili ja valkosipuli

pastamausteet pannulla

 

Pastan kiehuessa kaada laajalle pannulle oliiviöljy, lisää pilkottu valkosipuli ja peperoncino ja anna niiden maustaa öljy mukavasti keskilämmöllä 3 - 4 minuuttia, kunnes valkosipuli on muuttunut läpikuultavaksi ja lisää sitten persiljasilppu ja siirrä pannu pois liedeltä.

(Jotkut lisäävät pannulle  myös yhden tai pari sardellia suolaa antamaan, mutta tämä on makuasia, eikä kuulu tähän kastikkeeseen perinteisesti. Kokeile toki, jos pidät sardellista. Kalallehan se ei enää oliiviöljyyn sulamisen jälkeen maistu, vaan antaa kastikkeelle täyteläisen umamimaun).

 

Kaada pasta läviköstä pannulle

 

Kun pasta on kiehunut melkein al denteksi (al denteksi kypsytetty pasta antaa hampaille vielä hiukan vastusta) kaada se lävikköön, mutta säästä pari desiä keitinvettä ja kaada yksi desi pannulle ja kypsennä kastiketta hetki kovalla lämmöllä ennen kuin lisäät pannulle myös pastan.  Jos siltä tuntuu, lisää vielä toinen desi vettä pikkuhiljaa koko ajan hyvin sekoittaen. Älä lisää liikaa, kaiken veden täytyy emulgoitua öljyn kanssa kastikkeeksi, siksi on tärkeää, että pastaa on sen kiehuessa sekoitettu ja tärkkelystä on irronnut keitinveteen.

 

Valmis pasta-annos nautittavaksi 

 

Mausta pasta lopuksi suolalla, ja tarjoa lisäksi parmesaaniraastetta ja hyvää, rapeakuorista maalaisleipää, jolla saa ihanan kastikkeen viimeisetkin pisarat kauhottua parempiin suihin!

 

Viimeistelty annos

 

 

 

Rakkaudella, 

Sikke Sumari -

 

 

Huom! Kassalla kun käytät alekoodia "SIKKE", saat aina kaikista Miraz.fi -verkkokaupan tuotteista -20%! 

Pääset tutustumaan Terra Cretan tuotteisiin tästä ja Nami Namaste kirjaani tästä