Laskiainen lähestyy ja kuvioon kuuluu, että kelkkamäen jälkeen nautitaan pullaa. Se perinteinen tehdään perinteiseen pullataikinaan. Leikataan hattu pois ja lisätääm mantelimassaa väliin. Minun lapsuudessani tämä tämä syötiin syvältä lautaselta lämpimän maidon kera. Minusta se on edelleen ihanaa!

 

Mutta aina voi kokeilla jotain uuttakin! Tässä nimittäin resepti, jossa pullataikina on tehty oliiviöljyllä voin ja maidon sijaan ja siitäpä tuli vallan mahtavan hyvää ja vielä laktoositonta kaupan päälle! 

 

Taikina kaulitaan levyksi, sisälle levitetään appelsiinilla maustettua mantelimassaa, rullataan ja leikataan paloiksi, jotka paistetaan uunivuoassa tai missä tahansa  vuoassa, jonka valitset.

 

Ja tämä senkun paranee, jos syömisen jättää seuraavaan päivään. Nostatus onnistuu myös jääkaapissa yön yli.

 

Kokeile!

 

 

TAIKINA

 

4 dl lämmintä vettä (+42°C)

1,5 tl kuivahiivaa

2 rkl sokeria

3 tl suolaa

600 g vehnäjauhoja

1 dl oliiviöljyä

 

TÄYTE

 

2 pötköä mantelimassaa

1 appelsiinin raastettu kuori

½ appelsiinin mehu

 

KUORUTE

 

appelsiinimehua

tomusokeria

kuivalla pannulla paahdettuja mantelilastuja

 

 

 

Käytin tässä taikinan tekoon konetta, mutta onnistuuhan se käsipelilläkin.

 

Yhdistä kulhossa vesi, hiiva ja sokeri ja anna hiivalle aikaa viitisen minuuttia aktivoitua.

 

Lisää suola ja puolet jauhoista. Käytä konetta hitaasti ja lisää jauhoja pikkuhiljaa, kunnes syntyy tahmeahko taikina, älä siis lisää liikaa jauhoja, ettei taikinasta tule kovaa. Minulle tuo 600g oli juuri sopiva määrä, mutta jauhot ovat erilaisia, joten tarkkaile tilannetta.Liian löysäkään ei ole hyvä.

 

Lisää oliiviöljy pikkuhiljaa yhä vaivaten.

 

Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 4-5 minuuttia ja kun taikina on joustava ja pehmeä peitä kulho ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

 

 

TEE TÄYTE TAIKINAN NOUSTESSA

 

Lisää mantelimassaan appelsiininkuori ja sen verran mehua, että saat levitettävän tahnan.

Pudota taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja kaulitse siitä noin puolen sentin paksuinen levy.

Levitä täyte taikinalevylle, mutta jätä puoli senttiä pitkällä sivulla ilman täytettä.

Rullaa taikinalevy tiiviiksi rullaksi pitkittäin . jätä täytteetön sivu viimeiseksi.

 

 

Leikkaa rulla 15 osaan ja  aseta ne tiiviisti vuokaan. Anna nousta vuoassa vielä 45 minuuttia tai nostata yön yli jääkaapissa.

 

 

Paista 180-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin.

 

 

Anna jäähtyä kunnolla, ennen kuin lisäät pinnalle kuorutteen ja mantelilastut.

 

 

 

Huomasin, että tämä leivonnainen on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä.  Silloin maut ovat tasaantuneet ja pullaa on helppo käsitellä.

 

 

Ihanaa laskiaista kaikille, luistakoon meno mäessä ja paistakoon aurinko kilpaa kevätpurojen solinan kanssa!

 

Sikke