Haluaistko tänä jouluna syödä jotain muuta kuin possua? Eikö kalkkunakaan kiinnosta, mutta lihaa olisi kuitenkin kiva jossain muodossa pöytään nostaa. No, kuinka olisi pala mureaa karitsaa? Karitsanliha on maukasta, eikä maistu ollenkaan villalle, kun siitä poistaa keltaisen rasvan, jos sitä siinä on.

Tein tämän jouluisen lammasherkun karitsan lavasta, joka vaatii pitkän kypsennyksen, kuten kinkkukin, mutta tulos on varmasti murea, kun se kypsennetään oliiviöljyssä.

Öljyä menee kypsennysastian koosta riippuen muutamakin desilitra, mutta kun käyttämäni luomulaatuinen neitsytöljypullo maksaa Mirazin verkkokaupassa 10,30€ (ja siitäkin saat vielä 20% alennuksen koodilla SIKKE), niin eipä tuo ole mahdoton uhraus, kun ihanasta öljystä saa vielä tehtyä lampaalle maittavan kastikkeen. Ja ohuet perunalastutkin siinä voi vielä rapeiksi paistaa.

Pakastettu lampaanlapa sopii tähän ruokaan oikein hyvin.

 

NÄITÄ TARVITSET

n. 1 kg karitsan tai lampaan lapaa (sain omani Roslundin lihakaupasta, mutta heillä on myös verkkopalvelu)

1 appelsiini

1 sitruuna

2-3 valkosipulinkynttä

4 tl kuivattua timjamia

muutama oksa tuoretta timjamia

muutama oksa tuoretta rosmariinia

1 kanelitanko

2 laakerinlehteä

2 kuivattua peperoncinoa tai muuta täpäkkää chiliä

n. 5 dl oliiviöljyä

suolaa ja mustapippuria

 

Pese appelsiini ja sitruuna huolellisesti ja raasta kuoret niin, ettei lainkaan valkoista osaa tule mukaan – se on kitkerää.

 

Pane kaikki mausteet mortteliin ja rouhi ne. Lisää seokseen suolaa ja mustapippuria.

 

 

Hiero liha huolellisesti joka puolelta mausteseoksella ja aseta se sitten pataan, joka ei saa olla liian iso, muuten tarvitset turhan paljon öljyä. Mutta öljyä tulee olla ainakin lihan puoleen väliin saakka.

 

 

Aseta liha uuninkestävään astiaan, joka on lihalle sopiva.

 

 

Sulje pata ensin foliolla niin, että sen ja lihan väliin jää mahdollisimman vähän ilmaa ja laita sitten kansi päälle. Kannetonkin astia käy, kun folio on kunnolla asetettu

Kypsennä lihaa 125 asteessa viitisen tuntia. Käännä liha muutaman kerran paiston aikana.

 

Leikkaa liha tarjolle terävällä veitsellä – se murenee väkisin, koska on ylikypsää , mutta eipä haittaa hajoaminen, kun maku on täydellinen.

 

 

Tarjoa lammas joulupöydän muiden herkkujen kera. Se sopii mitä parhaiten myös laatikoiden seuraksi.

Jälkiruoaksi suosittelen tummasuklaamoussea, jonka reseptin löydät tästä https://miraz.fi/blog/oliivioljy-tummasuklaa-mousse/

 

Toivotan kaikille rauhallista, stressitöntä ja makoisaa joulua. Kaikille löytyy joululahjatkin tältä sivustolta ja vieläpä alekoodilla!

 

Sikke Sumari -

 

 

Kassalla kun käytät alekoodia "SIKKE", saat aina kaikista Miraz.fi -verkkokaupan tuotteista -20%! 

Pääset tutustumaan Terra Cretan tuotteisiin tästä ja Nami Namaste kirjaani tästä